• Leveranstid 3-5 dagar
  • Frakt 49:-
  • Öppet köp 30 dagar
  • Kort/faktura utan avgifter

Skoskolan 2

Skons historia 

Hur länge har vi människor haft skor på fötterna?
Ingen vet riktigt säkert, men man vet att vi mycket tidigt började skydda våra fötter mot kyla och obekväma underlag.

De första skorna tillverkades av hudar och skinn och tillverkningsprocessen för läder har mycket tidigt ursprung. 

            Gamla träskor


I Bibeln talar man för första gången om skor i 2:a Mosebok, och vi vet att skorna hörde till dagliga bruksvaror hundratals år före Kristi födelse. 
Man vet också att de kanadensiska indianernas, de nordiska samernas och det afrikanska folkets fotbeklädnader hade mycket gemensamt. 

Skomakaryrket är välkänt sedan långt före den långa utvandringen från Egypten.
Bland judarna har skor alltid haft ett stort symboliskt värde. Om man ville visa sin respekt för någon, tog man av sig sina skor och närmade sig barfota. Bland de forna judarna hörde det till sedvänjorna att brudgummen inför giftermålet skulle ge sin brud en ring och efter det han omfamnat henne inför vigselakten gav han henne en sko, vilket symboliserade äganderätt. Genom att överlämna skorna sa han ”Jag ger mig till dig”.
Också bland romarna hade skorna stort symboliskt värde och man begravde skorna bredvid den döde, eftersom de var den dyrbaraste delen av klädedräkten.
Träskon har sitt ursprung bland fattiga palestinier. De började tidigt använda ett skodon vars sula bestod av trä. Under 900- och 1000-talet blev träet mer statusfyllt och skor med träsulor bars av kungahusens främsta representanter. 

Skomodet 

Skons ursprungliga uppgift var och borde vara att skydda fötterna och störa dem så lite som möjligt. Utseendet kom dock tidigt att spela en stor roll! Det är ju faktiskt skorna man ser och inte fötterna, så ibland väljer man kortsiktigt och låter utseendet gå före i valet av skor. Eller…?
Skon är en del av människans kulturmönster och är ett medel för att förstärka en persons stil och elegans.

Ibland har skomodet varit bisarrt och det har alltid ansetts att en kvinna ska ha små fötter. Temat med små fötter finns till och med i folksagorna, se bara på Askungen (den vackra) och hennes styvsyster (den elaka)!
Och tänk på den kinesiska seden med lotusfötter, där flickornas fötter kraftigt deformerades eftersom de varit lindade upp till 12 års ålder! 

De gamla egyptierna använde sandaler med sulor och en rem mellan stortån och andra tån; tårna fick rörelsefrihet och fötterna förblev oförstörda. I Grekland och Rom däremot, har man funnit att lilltårna var deformerade, eftersom de troligen använde en annan typ av sandal som tryckte på lilltårna. 

Överklassens skor

Efter korstågstiden kom det orientaliska skomodet till Europa; smäckra, broderade sidenskor med spetsiga tår, eller snabelskor med tåhättor så långa att man fick fästa dem vid knäna (narrskor)!
Så småningom kom oxmuleskorna som kontrast, med sina breda och tvära tåhättor (idag används de som tillbehör till hembygdsdräkterna). Från dessa skor utvecklades krigarens stövlar. 

På 1700-talet var det modernt med högklackade skor av praktiska skäl och inget annat. På grund av alla sopor som tömdes på gatorna satte man på extra sulor på skorna. De var så gjorda att de kunde kopplas på och av alltefter behovet att skydda skorna mot smuts.
Under empiren blev det modernt med lågklackade skor igen. De hade en form sol liknar dagens ballerinaskor. 

Arbetarnas skor

Arbetarna hade mer praktiska skodon och skor av trä och näver var vanligt, ofta använde man halm som foder.
Samerna gjorde skor av renhud i modeller som påminner om indianernas mockasiner.
Gummistövlarna introducerades så småningom som praktiska för skogs- och lantbruksarbete. 

Hur kommer då framtidens människor se på VÅR tids skor?
Hur kommer man t ex att beskriva pumps? Platåskor? ”Foppatofflor”? 

Nåväl, vi på Jobi gillar sättet egyptierna såg på sina skor; de skulle vara bekväma och funktionella.
Vi tycker dessutom att de samtidigt skall vara snygga!
 

Källa:
Om allt från fotsvamp till diabetesfot/Gullvi Johansson och Ulf Schenkmanis

Bilden kommer från FreeDigitalPhotos.net