• Leveranstid 3-5 dagar
  • Frakt 49:-
  • Öppet köp 30 dagar
  • Kort/faktura utan avgifter

Hemligheten som håller dig och personalen frisk och hel på jobbet - BRA SULOR!

Sulor är något man tar för självklart. Yttersulan är fastgjuten på skon och innersulan "ingår" ju när man köper sina skor. Faktum är att bra inner- och yttersulor är extremt viktiga och spelar stor roll för skornas funktion och ditt välmående!

Gemensamt för både inner- och yttersulor (själva slitsulan) är att de skall dämpa kroppens påfrestning när du går och står.
Våra fötter skall varje dag bära och ta emot stötarna från hela din vikt, och påfrestningen blir faktiskt mer än ett ton på en dag. Stötarna från din gång sprider sig upp från fötternas små fjädrande ben hela vägen upp i din nacke. Om du inte har dämpning, kan långvariga odämpade stötar leda till värk i hela kroppen och på sikt även till för alla parter dyra belastningsskador.

Innersula

I princip alla skor är försedda med en innersula. Den kan vara fastlimmad eller uttagbar. En uttagbar sula är att föredra, den kan tas ur och luftas mellan användningarna, vilket är viktigt både för hygien och skornas hållbarhet.
Om skon tillhandahåller en för dig otillräcklig sula, ska man byta ut den mot en sula som ger bättre stöd och dämpning.
Det finns också andra tillbehör som hjälper fötter och kropp, t ex hålfotsstöd och pelotter.
Känn efter under några dagar; hur känns det i fötter, ben, rygg och nacke?

Yttersula/slitsula

De flesta yttersulor gjuts idag ihop med ovandelen. Materialet är väsentligt. Det skall vara lättarbetat vid tlllverkningen och för bäraren skall de vara slitstarka, dämpa steget och isolera från både värme och kyla.
På golv som sliter mycket, rekommenderas sulor av PU (polyuretan).
På golv som kan bli hala, skall arbetsskor helst ha en klassificering för sina halkhämmande egenskaper. SRC är högsta halkhämmande klass, därefter kommer SRA. Klassificeringen görs efter tester.
Mer om halka; alla yttersulor har en viss beläggning efter produktionen, och den kan vara hal. Därför bör man tvätta av sulorna med varmt vatten och diskmedel före användning. 
Om skorna skall användas utomhus, bör sulan ha bra grepp för att undvika halk- och fallolyckor. 

Mellansula/gelänk

Mellansulans roll är att ge mer och bättre dämpning åt skon. Slitsulan, som måste tåla högt slitage, är i regel gjord i ett hårt och slittåligt material. Därför använder man ett mjukare material mellan innersulan och slutsulan för att uppnå en bättre dämpning. Detta kallas mellansula.

Gelänk är den stålbit i sulan som gör att du ibland får ta av dig skorna vid säkerhetskontrollen innan du går ombord på flyget. Gelänkens funktion är att göra sulan mer stabil och vridstyv. Gelänk görs oftast i stål, men även plast förekommer.
Naturlig gelänk finns också, då är sulan redan så vridstyv att den inte behöver förstärkas.

Som du nu har läst, är skosulorna den viktigaste komfortfunktionen i skorna du bär.  
Tänk och känn efter; vad behöver du fylla på med för att förebygga i värsta fall både olyckor och skador på just DIN/ER arbetsplats?

Via denna länk hittar du sulor och andra sko- och fottillbehör.