• Leveranstid 3-5 dagar
  • Frakt 49:-
  • Öppet köp 30 dagar
  • Kort/faktura utan avgifter

Månadens fotproblem

Mortons neurom 

Har du ”konstigt ont” i framfoten? 
Det KAN vara Mortons neurom, även kallat Mortons sjukdom eller Mortons syndrom.

”Mortons” innebär att en nerv på undersidan av foten har kommit i kläm mellan två av framfotens ben och en brännande, skärande känsla kommer och går.  

      Här ger sig Mortons till känna!

Allmänt om Mortons

Mortons är ganska vanligt och drabbar framförallt kvinnor i alla åldrar. Oftast är det nerven mellan tredje och fjärde tåns ben som kläms. Orsaken kan vara dålig passform på skorna eller nedsjunket främre fotvalv. 
De flesta blir av med besvären genom att byta skor eller skaffa skoinlägg i form av pelotter.

Symtom på Mortons

  • Smärta i främre delen av foten, en brännande, domnande, stickande och/eller skärande känsla som kommer och går. Många beskriver känslan som att det gör ”konstigt ont”.
  • En känsla av att något finns inuti fotens mellanfotsben.
  • En känsla av att det finns något i skon eller en strumpa som känns kompakt.

Besvären brukar bli värre när man belastar foten och symtomen ökar gradvis. 

Orsaker till Mortons

En av de mest vanliga orsakerna är att man bär skor med avsmalnande tå eller högklackat, d v s skor som tvingar tår att trycka ihop de andra tårna. Personer med hammartå, plattfot eller med överrörliga fötter löper högre risk för att utveckla Mortons neurom. 
Andra tänkbara orsaker är återkommande belastande aktiviteter som irriterar foten, t ex löpning. En skada eller annan typ av trauma i området kan också leda till Mortons. 

Behandling av Mortons

Om man har bra skor  minskar besvären. Skorna ska vara breda och ha stöd för det främre fotvalvet. Speciella skoinlägg, pelotter , kan hjälpa till att avlasta främre fotvalvet så att nerverna inte ligger i kläm. 
Att gå i sandaler där innersulan har en inbyggd pelott kan vara ett bra alternativ.

Om inläggen inte ger tillräcklig effekt och man har stora besvär, kan en kortisonspruta ge lindring. Stötvågsbehandling har också visat sig kunna ge god effekt. I vissa fall är det aktuellt med en mindre operation för att minska trycket på nerven. Efter operationen kan man gå på foten direkt. Om man har ett arbete där man står mycket kan man behöva vara sjukskriven.

Om du vill läsa riktigt initierad information om Mortons och fötter, rekommenderar jag denna länk till Team Doctors Blog, en hemsida på engelska. 

 

Källor:

Wikipedia.se, mortonsneuron.se, 1177.se, Sköt om dina fötter (Gullvi Johansson/Ulf Schenkmanis)