Tips när du ska välja arbetsskor

Tips när du ska välja arbetsskor

Fel sorts arbetsskor kan orsaka onödiga olyckor och belastningsskador. För dig som ska köpa nya arbetsskor finns det därför ett par viktiga saker att tänka på:

Rätt storlek

Att välja rätt storlek på dina arbetsskor är viktigt för att den ska vara smidig och ge stöd på rätt ställe. Skor i fel storlek kan orsaka besvär, en för liten sko kan ge skav och liktornar medan en för stor sko i stället gör att foten glider runt och du får blåsor.  

Luftigt

Precis som du mår fötterna bra av frisk luft, allra bäst i en luftig sandal. Är du varm om fötterna men behöver ha en täckt sko på jobbet – välj skor i skinn eller annat material som andas. 

Byt skor och ta ut sulan

Både sko och fötter mår bra av att du tar ut sulan och låter den luftas mellan användningarna. Allra bäst är om du har möjlighet att växla mellan flera par och ger skorna en chans att luftas ur ordentligt mellan användningarna. 

Rätt strumpor

Rätt strumpor gör mycket för fotens välmående. Stödstrumpor ger skön avlastning för trötta ben och fötter, väljer du en strumpa i Bambu får du dessutom en miljömässigt hållbar strumpa som är mjuk och skön mot huden med naturligt antibakteriella egenskaper.  

Inläggssulor, pelotter eller extra valvstöd

Din fot är unik, och ibland kan sulan behöva kompletteras med ett inlägg.  Våra inlägg hjälper dig att anpassa sulan så att den ger precis det stöd eller avlastning din fot behöver.

Rätt skor för DIN bransch

Olika yrken ställer olika krav och efter 35 år med arbetsskor känner vi till dem alla.
Vad du väljer är givetvis individuellt, men här kommer våra bästa tips på vad som är bra att tänka på när du ska välja en riktigt bra sko till jobbet.

Kök och restaurang

Allt fler kök kräver skyddsskor, men oavsett hur kraven ser ut på din arbetsplats är det viktigt att sulan halkfri. Du som står vid spisen behöver dessutom en ovansida med skydd mot både varmt spill och tappade redskap.
För dig i servisen är det inte lika höga krav på skydd, men en stadig, stötdämpande sko är skön att ha, gärna med tysta och halkfria klackar.

Bygg, industri och logistik

Olika arbetsuppgifter ställer olika krav på skyddsskor, Här ställer arbetsuppgifterna kraven och skyddsskor är uppdelade i olika klasser SB – S3. Vissa arbetsmiljöer kräver även att skorna är ESD-märkta vilket innebär att de avleder statisk elektricitet.
Alla våra skyddsskor uppfyller kraven på CE-märkning vilket innebär att det tillverkats enligt baskraven i EU-direktiv 89/686 EEC, lagstiftningen för personlig skyddsutrustning (PPE).

Vård och omsorg

Inom vården tillbringar du ofta långa dagar på fötter vilket ställer höga krav på avlastning och dämpning.  Beroende på arbetsuppgifter rekommenderar vi en luftig sandal med öppen tå. För dig med arbetsuppgifter som innebär risk för spill, kroppsvätskor är det istället bättre att välja en sko med ovandel som är lätt att toka av, exempelvis en mjuk skinntoffel.För dig inom hemtjänsten är det viktigt med en bekväm sko som är lätt att ta på och av, under vintern satsa på en sko med halksäker sula eller avtagbara halkskydd.

Barnomsorg

Inom barnomsorgen behöver du skor för både inne och ute. Inne är det perfekt med en bekväm sandal eller toffla som är lätt att hoppa i och ur. Sitter du mycket på huk, välj en sko med extra dämpning i framfoten.
Utomhus blir det skor efter väder och ett vattentåligt alternativ är skönt att ha både sommar och vinter. Vintertid kan du komplettera med en varm, halksäker känga som är lätt att hoppa i och ur.

Parkeringsvakt, väktare och polis

Bra stötdämpning och komfort. På vintern varmt.

Handel

I butik ska det ofta vara både skönt och snyggt. För att avlasta ben och rygg välj en skor med bra stötdämpning och avlastande sula.

Höga klackar

Om man har ett jobb som kräver representativa kläder och skor arbetar du kanske i höga klackar, välj då en sko med stabil klack, gärna kilklack, och tyst och halkfri sula. Se framförallt till att framfoten får bra dämpning då belastning från större delen av din kroppsvikt hamnar där.

Kontor

På kontoret är skon på hela dagen, här är det bra att om möjligt ta av och lufta foten. En luftig och sval sko fungerar inomhus året om och är perfekt som ombytessko under vinterhalvåret.

Till JOBIs arbetsskor.