Hallux Valgus

Läs mer

HALLUX VALGUS 

Hos en fot med hallux valgus är stortån snedställd och leden mellan första mellanfotsbenet och stortån är vinklad inåt vilket gör framfoten lite bredare. 

Orsaker till hallux valgus

Smala och trånga skor får ofta skulden för hallux valgus men om det stämmer vet man inte med säkerhet, besvären är dock betydligt vanligare hos kvinnor och syns i princip aldrig i områden där skor inte används.

Vad kan du själv göra åt hallux valgus?

Det är dessvärre inte mycket man kan göra mot hallux valgus på egen hand, med rätt val av skor kan i alla fall minska besvären. 

Skor för hallux valgus:

 • Låga skor - En hög klack ger större belastning på framfoten
 • Breda skor - Undviker tryck på ömmande leder
 • Rak insida - Välj skor med så raka insidor som möjligt med god plats för stortån
 • Avlastning - En tåspridare separerar tårna och håller stortån i rätt position 

Inlägg

Hallux valgus utvecklas ofta i kombination med ett nedsjunket främre fotvalv, för att stödja främre fotvalvet kan du använda en pelott, ett framfotsinlägg som effektivt lyfter främre fotvalvet och utjämnar trycket över trampdynan. 

Vad kan du få hjälp med hos läkaren?

Om du har måttliga besvär av hallux kan du få remiss till en ortopedverkstad för hjälp med stödjande inlägg. Vid svår smärta är det operation som gäller, det finns flera olika metoder, men oavsett vilken bör du räkna med att det kan ta ett par månader innan du är fullt återställd. 

30 produkter

Sätt fallande sortering
 1. REA
 2. REA
 3. REA
 4. REA
 5. REA
 6. REA
 7. REA
 8. REA
 9. REA
 10. REA
 11. REA
 12. REA
per sida