Vanliga fotproblem

Fotsvamp

Fotsvamp är en vanlig hudsjukdom som kännetecknas av klåda, rodnad och fjällande hud. 
Vanligast uppkommer den mellan fjärde och femte tån, för att sedan kanske sprida sig till andra tättsittande tår, fotsulan och fotens ovansida. 
Fotsvamp trivs i värme, fukt och mörker, täta skor är alltså en idealisk miljö. 
Vi rekommenderar att du använder en särskild handduk för fötterna, god fothygien, svampdödande medel (finns på apoteken) och såklart att du går barfota eller i sandaler så att luft och ljus når fötterna.

Fotsvett

Lukt och fukt från fotsvett kan vara mycket besvärande både för personen som svettas och för omgivningen. Det finns knep att ta till för att undvika både det ena och det andra. Vi rekommenderar SECOLINO som är en specialframtagen sula som suger upp fotsvett. 
Här kan du läsa mer om fotsvett.

Hallux valgus

Hallux valgus är en förstoring av stortåleden i kombination med att stortåleden böjer sig mot nästkommande tå. Stortån kan även lägga sig över eller under den andra tån. Halluxen uppkommer genom en snedställning i foten; det inre längsgående fotvalvet och det främre fotvalvet har kollapsat. Åkomman är vanligare hos kvinnor p.g.a. kvinnors anatomiska uppbyggnad, framförallt i bäckenbenet. Hallux Valgusen är i sig är inte ärftlig, däremot går fotställningen ofta i arv. 
Vi rekommenderar stabila skor med extra bra stöd i hålfoten samt gärna en främre pelott  och valvstöd.
Läs mer om Hallux Valgus och se vilka skor vi rekommenderar här.

Hammartå/Klotå

Hammartå eller klotå kallas det tillstånd när någon av småtårna är krökta.
Vid hammartå är det leden mellan första och andra tåbenet som är böjd.
Är det leden mellan andra och tredje tåbenet som är böjd, handlar det om klotå.
Vanligen förekommer liktornar på tåtoppen.
Vi rekommenderar skor med gott om plats för tårna, men som sitter bra och håller foten i rätt läge inne i skon, kika gärna på sandaler och WEB.
Läs mer om hammartår och se våra skorekommendationer här.

Hälsporre

Hälsporre är en förkalkning på hälbenets främre del, där senfästet sitter (senan fäster från hälknölen till undersidan av tårna). På en röntgenplåt ser den ut som en tagg under hälen. Smärtan känns på insidan av den främre delen av hälen.
Att man har ont där, behöver inte innebära att det gått så långt som till hälsporre. Det kan istället vara en inflammation i hälens senfäste, som i sin tur kan leda till hälsporre.

Oftast uppkommer hälsporre på grund av dåliga eller felaktiga skor. Det kan även bero på hårda golv eller stark påfrestning.
Hälsporre kan vara en långdragen historia eftersom man belastar foten så mycket.
En riktig hälsporre ömmar såklart mest under belastning, men kan även ge fantomsmärtor när foten inte belastas. En inflammation i senfästet gör oftast ont "bara" när man belastar foten.

Plantar fasciit är ett smärttillstånd i hälen, som är vanligare än och ofta förväxlas med hälsporre. Symptomen och smärtan påminner om varandra.

Vi rekommenderar bra skor med mycket svikt och gärna med lite klack för att belasta foten längre fram. Bra är också om skon är uppbyggd i fotvalvet för att avlasta senan. Se våra skorekommendationer och läs mer om hälsporre här.

Liktornar

Liktornar kan man få lite överallt och det kan vara väldigt smärtsamt!
Läs om liktornar här.

Mortons syndrom

Mortons syndrom innebär att en nerv på undersidan av foten har kommit i kläm mellan två mellanfotsben. Vanligtvis sker detta mellan tredje och fjärde mellanfotsbenet, men kan även förekomma mellan andra och tredje.

Smärtan känns från framfoten till tredje och fjärde tån (eller andra och tredje tån). Orsaken är oftast nedsjunket främre fotvalv. En framfotspelott och bredare skor brukar lindra smärtan. Vid svåra problem är det ortopediska inlägg som gäller.

Pronation

Pronation är en del av kroppens eget dämpningssystem. En lätt pronation är alltså helt som det ska. Om pronationen däremot övergår till överpronation, kan det uppstå problem. En person med överpronation kan i längden få förslitningsskador eller andra problem i t.ex. fötter, knän och höfter.

Vad som händer när en person pronerar är följande:
När foten hamnar i mellanfasen av steget, så kollapsar fotvalvet så att valvet sjunker ned. Detta gör att foten belastas mer på insidan av foten. Det medför i sin tur att man får en rotation av skenbenet, viket i sin tur gör att knäet får en vridning inåt. Detta kan på sikt ge ett slitage på insidan av knäet. När knäet vrids inåt så sker även en framåtvridning av höften, vilket kan leda till slitage på höft och höftkula.

Det är inte ovanligt att en person pronerar eller överpronerar endast på den ena foten.

Som pronerare (och supinerare, se nedan) behöver man ha ordentligt uppbyggda skor.
Vi rekommenderar följande modeller vid överpronation:
Sandalerna i Jobis sortiment är väl uppbyggda, likaså våra walkingskor. Därtill kan kan komplettera med ett extra valvstöd. Som med fördel fästs under den befintliga sulan.

Supination

Supination är egentligen raka motsatsen till överpronation. Stegbelastningen sker på utsidan av foten, knät vrids utåt, höften vrids bakåt. Fotvalvet är oftast väldigt högt och stelt och slitaget sker på fot, höft och utsida av knäet. Se under "pronation" ovan för rekommenderade skor.

Ömmande häl ("Randöm" häl)

Hälkudden innehåller fett som är omgivet av fast bindväv. Fettpolstrets uppgift är att minska trycket på hälbenet vid belastning. Hälkudden har överlägsen stötdämpning, bättre än alla stötdämpande skor på marknaden!

Smärta i hälen som orsakats av att hälkudden har kollapsat, förekommer oftast vid idrott på hårda underlag med dåliga eller felaktiga skor, åldersförändringar, graviditet eller tungt arbete. Även dåliga skor som inte håller ihop hälkudden, t.ex. träskor och enkla sommarsandaletter, kan ge samma problem.

Bästa sätt att få bukt med problemet är att använda fotbäddar och skor som är djupt skålade, eller med bakkappa eller hälkappa. Bra modeller är och 17070 , de greppar bra kring fettpolstret. Våra walkingskor funkar också bra.

Sprickor och förhårdnader

Hälsmärtor kan även bero på förhårdnader och sprickor kring och under hälen.
För att få ordning på dessa, så rekommenderas fotbad, fotfil samt daglig smörjning av fötterna för att hålla fossingarna mjuka och elastiska.
Bästa fotvårdstipsen hittar du här. 

Om du har stora problem, rekommenderar vi att du kontaktar en läkare eller en fotvårdsspecialist. Flera av de beskrivna åkommorna går att operera.

Alla våra representanter på fältet är utbildade i fotens anatomi och ger dig och dina kollegor de bästa tipsen om vilka skor som passar just era fötter.
Läs mer om våra kostnadsfria skovisningar här.